Et MEGET overflødigt ord

Steen Kræmer RasmussenSkrivetips og -tricks, Sprog og signalerLeave a Comment

Ordet meget

Mark Twain (selvfølgelig) står for et af mine favoritcitater:

“Sæt ‘fandens’ ind, hver gang du får lyst til at skrive ‘meget’. Din redaktør sletter det, og så er din tekst præcis, som den bør være.”

Twain har selvfølgelig ret, og det skal du huske. ‘Meget’ er et inderligt overflødigt ord, som endda nogle gange har den modsatte virkning end tiltænkt. Prøv for eksempel at sammenligne disse udsagn:

Hun er meget smuk.

og

Hun er smuk

Kan vi ikke godt blive enige om, at ‘meget’ mudrer billedet? Ordet svækker simpelthen det rene og klare udtryk, der er i sætningen ‘Hun er smuk’. Nogle gange kan man næsten mærke gåseøjnene omkring ‘meget’, og så bliver det ironisk og får den modsatte mening:

Hun er “meget” smuk.

Alt, alt for mange skribenter bruger ordet ‘meget’ i flæng, og det er synd. Hvis du ikke selv kan finde ud af at droppe ‘meget’, kunne du jo tage Mark Twains råd bogstaveligt. Så bliver det til:

Hun er fandens smuk

Hvis ikke redaktøren eller andre sletter ‘fandens’, kommer det om ikke andet til at virke som en kraftig meningsforstærker. Betydeligt mere end ‘meget’, som skal ud.

 

PS: Jeg har oversat citatet frit fra Mark Twains oprindelige ““Substitute ‘damn’ every time you’re inclined to write ‘very’; your editor will delete it and the writing will be just as it should be.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *