Sikre passwords, der er lette at huske

Steen Kræmer RasmussenInternet3 Comments

Her får du en metode til at holde hackere og andre it-kriminelle ude af din computer eller dine netadgange.

Hackernes yndlingsmål er de døre, der har en dårlig lås. Og langt de fleste sætter elendige låse foran deres computere, når de vælger kodeord/adgangskoder/passwords til deres programmer, netbank, e-mailkonti, webtjenester m.m.

Kæledyrets navn, en talrække fra CPR-nummeret, børnenes navne, fødselsdage og alle de andre indlysende kodeord er desværre elendige låse til din datasikkerhed. Hackerne bruger nemlig programmer, der har indkodet alle ord på alverdens sprog, mulige fødselsdage, kælenavne, telefonnumre og så videre. Det er kun et spørgsmål om tid, før de bryder ind.

Den tidshorisont kan vi lige så godt udvide voldsomt, og vi kan gøre det på en nem og sikker måde:

Let at huske, umuligt at bryde!

Hemmeligheden ligger lige for. Find en sætning af ord, som du kan huske. Der skal helst være både tal, store og små begyndelsesbogstaver samt specialtegn, hvis det er muligt. Tag så første tegn i hvert ord, og vupti: Du har en næsten perfekt adgangskode.

For eksempel
• L&Hh2b står for [Lars og Helle har 2 børn].
• Sbfi84iS står for [Søren blev født i 84 i Sønderborg].
• PbpN14iK står for [Pernille bor på Nytorv 14 i København]

Sværere er det ikke. En sætning, man kan huske og sige højt for sig selv, mens man skriver adgangskoden ind. Og så er den næsten uladsig-hackelig.

Der er nemlig et uforudsigeligt mix af tal samt store og små bogstaver. Og ved at bruge specialtegnene styrker du kodeordet. Prøv f.eks. ‘&’ i stedet for ‘og’ eller ‘#’ foran husnummeret.

3 Comments on “Sikre passwords, der er lette at huske”

  1. Fantastisk trick. Har længe funderet over, hvordan jeg skulle knække koden.
    Men nogle gange er det jo forskellige længder koder, hvordan husker man så når man skal ind på de forskellige sider, hvor lang en kode man skal bruge lige her?
    Hilsen Majbritt Lund

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *